Bij een kringloopwinkel vonden we een oud harmonium (traporgel). Deze hebben we compleet gesloopt, alleen de kast en het klavier bleven over.
Het strippen van het orgel
Dit is wat je ziet als je het achterpaneel verwijderd. Het grote zwarte ding onderin is de blaasbalg waarmee lucht naar de rietjes wordt gepompt. Op de tweede foto is de balg verwijderd. De laatste twee foto's zijn van het klavier (toetsenbord) Alle delen die het klavier met andere delen van het orgel verbinden moeten worden verwijderd.
De volgende stap was het maken van een mechanisme om een aantal toetsen te laten bewegen zodat het lijkt dat het echt bespeelt wordt. De toetsen rusten op pennetjes. Om de pennetjes hebben we moertjes geplaatst om de NIET bewegende toetsen omhoog te houden. Zie rechter foto. (Klik op de foto's om ze te vergroten.)
Nu het mechanisme voor de op en neer gaande beweging van de speeltoetsen. 40mm PVC pijp met de lengte van het klavier bood de oplossing. Als as een 8mm draadeind, gecentreerd door 2 houten proppen aan weerszijde. De ophanging van hardhout. De motor voor de aandrijving komt uit een matrixprinter. (inktlinttransport) De koppeling tussen de as de en motor is een kruiskoppeling (deze zijn bij de modelbouwwinkel te koop. Eventueel de lagerpunten met siliconenspray inspuiten.
Hier nog een paar foto's van het mechanisme in wording
Zet vervolgens de PVC pijp parallel aan het klavier en markeer op de pijp welke toetsen moeten bewegen Op de juiste plaats gaatjes boren en schroeven met ronde kop daarin draaien. De diepte van de schroeven bepaalt de beweging van de toetsen. Met twee rijen schroeven gaan de toetsen in een bepaalt ritme op en neer. Daarna het geheel onder de toetsen monteren. Hier nog een paar foto's en een video van het mechanisme in werking
Nu het clavier klaar is kan het orgel gemonteerd worden. De kastdelen hebben we met bedhaken in elkaar gezet, zodat het ook weer gemakkelijk te demonteren is. (zie foto's)
Het was de bedoeling om een pijporgel te maken met twee rijen pijpen (40 en 70mm PVC buis, brons gespoten) met daaromheen een kast. In de bovenkant van het orgel zijn de gaten geboord voor de kleinere pijpen met daaronder de pijpenhouder.
Aan de achterkant van het orgel werden de twee pijphouders voor de dikkere pijpen gemonteerd. De piepschuim kasten passen exact om de houders.
Nu kan het clavier weer in het orgel worden gemonteerd en op de 12V voeding worden aangesloten. Bedenk wel dat de voeding minimaal 1.5 Ampé²¥ moet kunnen leveren.De piepschuim pijpkasten hebben we met een steenmotief geverfd. In werkelijkheid donkerder dan de foto laten zien.
Omdat we van plan waren het orgel door en skelet te laten bespelen hebben we een ruitenwissermotor onder het klavier gemonteerd om de handen te laten bewegen. De handen zijn met fietsspaken met het mechaniek verbonden.
Hieronder een paar video's van het orgel in actie. Het orgel allé©® en het orgel bespeeld door de skeletorganist.